torsdag den 30. september 2010

Langtids stegt Lammekølle med polenta, hvidløg og selleri

Så er efteråret kommet. Og det er nu tid til det tungere og "varme" mad..... 
Og en lammekølle der har hygget sig natten over i køleskabet i selskab med hvidvin, citron og rosmarin og så 8 timer i "solen" er jo en fantastisk måde at byde efteråret velkommen på ;-)

Her er billeder og opskrift...  
                                  
1 stk lammekølle med ben
et par glas hvidvin
1 citron, skal og saft
5 fed hvidlød
et par kviste rosmarin
en sjat god olivenolie, ca 1 dl.
groft salt og frikkværnet peber

Gnid lammekøllen ind i olivenolie, vin og citronsaft. Massér derefter salt, peber og citron saft på køllen. Del evt hvidløgsfedene i 2, stik dem herefter ind i lammekøllen sammen med små stykker af rosmarinkvisten.
Hæld det hele i en fryse pose og lad det hygge sig natten over i køleskabet.
Lad lammekøllen ligge og få lidt temperatur inden den skal i ovnen. (ca ½ time på køkkenbordet)
Hæld alle herlighederne i et ildfastfad sammen med lidt vand/fond/bouillon, en gulerod, et par løg og lidt mere rosmarin. Lad den få ca 10 min ved 250 så den lige får lidt farve. Tag fadet ud af ovnen og lad den komme ned på 125 grader. Imens dækkes lammekøllen til med bagepapir og evt staniol.
Når ovnen er kommet ned på 125 grader puttes fadet ind og så skal den bare hygge sig i 8 timer. De sidste par timer uden bagepapiret så den får en god mørk stegeskorpe.

Polenta med gedeost og oliven.
150 gram majsmel (groft)
70-80 gram gedeost (efter smag)
en lille håndfuld gode sorte oliven, hakket i små stykker

Kog polentaen efter posens anvisnig. Rør gedeost og de hakkede oliven i. Hæld massen i en form med bagepapir og pres overfladen så den er nogenlunde plan på toppen. Stil på køl i en timestid. Skær den så i små (4x4cm) firkanter eller stik dem ud, så de er runde.. steg dem sprøde i olie og gi evt et skud groft peber.


De bagte hvidløg.
8 "1-feds" hvidløg ( nogle steder sælges de som Kinesiske hvidløg)
4-5 kviste timian
Olivenolie
Groft salt og friskkværnet peber

Hvidløg lægges i et ildfastfad. Stænkes med olivenolie og krydres med salt og peber samt timiankviste.
Dæk med staniol og bag dem et par timer sammen med lammekøllen. De kan sagtens laves i god tid og varmes op inden servering. De skal serveres som de er. Så skal der bare graves ud :-)



Stegt selleri.
½ knold selleri, skåret i mindre stykker 
4-5 kviste timian
Groft salt og friskkværnet peber
evt lidt sitronsaft

Selleri stykkerne vendes i lidt god olivenolie (gerne en krydret.. timian?). Det overskydende olie duppes af. Herefter steges de på en varm pande sammen med timian til de bliver mørke/ let brændte. krydes med salt, peber og evt lidt citronsaft.

En god sprød salat og en gang pesto er passende hertil....  
Velkommen efterår!!! 

Nåå ja. Et glas vin fik vi jo også..  Den købte jeg for nogle år siden da Magasin/Århus lukkede og slukkede deres vinafdeling. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar